Although, in some cases          beating has been sanctioned as a last resort, nevertheless, strict          conditions have been set. Of those conditions is that the beating has to          be light, so much so, that it should be hit by a light thing like a pack          of grass or a very small stick of wood  just to show that the man          is not satisfied with certain actions and no evidence of redness or          blackness is to be visible on the skin. And criteria is not that the          redness/blackness remains for a duration of time but as soon as the          markings are apparently clear then the person responsible for this is          required to pay Blood money.
Sayed Seestani – 18/08/1999
1. QUESTION: Is it merely the redness or the blackness when beating that          makes incumbent paying of Blood Money or is it necessary that these          markings continue for duration of time?
ANSWER: When the redness or blackness is evident, blood money is          binding, and duration of time is not a consideration.
Sayed Seestani – 11/04/2000
2. QUESTION: A woman who does not refrain from insulting her husband,          nor does she refrain from harming him with her tongue and curses him          with that which is not befitting, and her audacity has reached level          where she does not allow him to sleep, and if he should sleep she          screams in his ear, awakening in a fright from her voice, and she seeks          of him that which is impossible in his present situation.
• Is she considered recalcitrant/rebellion
• Does he have a right to beat her 
• Does he have the right to threaten her with that which she fear until          she refrains
• What is the ruling regarding her actions and is her prayer accepted         
ANSWER:
• No, that is not considered rebellion (nushooz), even though it is not          permissible and is reason to rebuke, according to Shariah Law, if such          is established with the Shariah Law Judge.
• He DOES NOT HAVE THE RIGHT (to beat her), except to a degree that          necessitates his DEFENDING HIMSELF. 
• Yes he has a right to do that
• A great sin, and offence and perhaps Allah will not accept her deeds.
Sayed Seestani – 12/08/2000
3. QUESTION: If the wife persists in not wearing Hijab, even though her          husband insists, and has employed all means from, enjoining good and          forbidding evil, beating and disciplining, incarcerating, threatening          with divorce, all of which have achieved no result. Therefore what is          necessary for the man to do, should he divorce her or not, and if he          does not divorce is he committing an offense?
ANSWER: 
It is permissible for him to divorce her and he will not be committing          an offense if he does not, and BEATING HER IS NOT PERMISSIBLE TO HIM,          only preventing her from going out without Hijab is, and if she violates          this and exhortation does not help, or abandoning, it is permissible for          him to BEAT HER TO AN EXTENT WHICH DOES NOT CAUSE REDNESS OR BLACKNESS,          otherwise blood money is incumbent on him.
Sayed Seestani – 27/09/2000
4. QUESTION: Does the woman have a legal right to leave her marital home          when she is being beaten, in a disciplinary manner, by her husband. And          can she lay down conditions for returning to the husband’s home. This,          considering that the husband fulfills all his obligatory spousal duties.
ANSWER: It is permissible for her to leave if she fears for herself, and          it is NOT PERMISSIBLE for him to beat her except where she prevents him          from his obligatory right (sexual intercourse), or leaves the house          without permission, and exhorting her first is futile and then          abandoning (the marital bed), in this case it is permissible in such a          matter that does not result in redness or blackness.
Sayed Seestani – 17/10/2000
5. QUESTION: exact same question as Number 4.
ANSWER: It is not permissible for him to beat her except if she is          recalcitrant (Nushooz), and exhortation and abandoning does not help.          And it is imperative that the beating is not bloody or its severity          causes redness or blackness to her body, and only such amount necessary          to take effect, and it is not permissible to exceed above that if the          satisfactory result is reach. And it is necessary that the intention be          for betterment and not merely revenge or venting. And it is not          permissible if her disobedience is in that which does not require her to          be obedient. And obedience for her is only obligatory in matters          concerned with sexual intercourse and leaving the house without          permission. As beating is permissible under these circumstances, leaving          the house becomes impermissible for her, so too the laying down of          conditions for her return. But if the matter is not concerned with that          (sexual intercourse/leaving the house), and she fears a repetition, it          is permissible for her (to leave and lay conditions)
(Nushooz: applies only to those who become immorally corrupt or those          who prevent their husbands from sexual intercourse). 
Sayed Seestani – 09/09/2001
6. QUESTION: What are the circumstances, which give power to the Shariah          Law Judge to grant a divorce?
ANSWER: The Judge has the right to grant divorce if the husband refuses          to spend on her or he does not treat her with kindness, or does not          fulfill her obligatory rights, or beats her, or picks quarrels with her,          for if she raises the matter before the Shariah Judge, he will be          ordered to spend or divorce is granted, and that he treats her with          kindness or divorce is granted. If he refuses, the Shariah judge grants          divorce on his behalf, also it is permissible for him to grant divorce          if the husband is missing for four years with the conditions set out in          ‘Minhaj as-Saliheen’.
Sayed Seestani – 17/09/2001
7. QUESTION: Is it obligatory for the Muslims to force a Muslim woman to          wear Hijab, it being an avenue of enjoining good and forbidding evil?
ANSWER: If this enforcement necessitates beating or the like, as an          obligatory precautionary one refrains, except if there is permission          granted from the Shariah Judge.
Sayed Seestani – 03/11/2001
8. QUESTION: A brother asks whether it is possible to force his wife to          have sexual intercourse, if she uses physical illness as her excuse, or          the like, when he is compelled to use violence? And does the ruling          differ if it is physical or mental? This considering that it is not part          of her habit to prevent her husband from herself, but sometimes does so          with the stated excuses scornfully.
ANSWER: It is not permissible for her to prevent him from herself even          if she is not desirous. Although if this causes harm to her, or          unbearable intense embarrassment, then it is legal excuse, and he cannot          force her. But if she refuses herself without a legitimate excuse and          exhortation and abandonment it is permissible to force her with a light          beating, and he limits it to minimum amount possible needed to be          effective, and if that does not benefit he is allowed to exceed, with          the condition that it is not bloody or severe, causing blackness or          redness, that is only if he thinks it will benefit in having her become          obedient again, and it is imperative that the intent be for betterment          and not revenge. And if he commits an offense, he is required to by          blood money, and he does not have a right to force her violently. 
Sayed Seestani – 17/11/2001
9. QUESTION: Is it permissible for the husband to take his wife’s wealth          forcefully, knowing well that she is not approving and sometimes even          beats her to take it.
ANSWER: It is not permissible and he should fear Allah.
Sayed Seestani – 04/02/2002
10. QUESTION: Is it permissible to beat the wife with non-violent blows          because of her stubbornness or ill manners with the husband, and what is          your advice for this type of wife.
ANSWER: It is not permissible and our advice is that both the spouses          strive to show respect the other and show kindness.
Sayed Seestani – 14/07/1999
11. QUESTION: My wife continually provokes me and the circumstances call          for to beat her, and the reasons are extreme, like continually          disobeying me even in the most menial matter. And I am justified in my          actions. Therefore, what is needed of me to clear my conscience?
ANSWER: It is not permissible for her to obey you except in matters          related to sexual intercourse or leaving the house without permission          and you do not have the right to beat her except where those matters are          concerned and only after exhortation and abandonment have failed. And if          you beat her to an extent to which blood money becomes a requisite on          you, then this blood money is obligatory on you regardless of whether          the beating was permissible or not.
HADEETHS
1) The Prophet said, "The best of men from my nation (Ummah) are those          that are not aggressive towards their wives, are compassionate towards          them and do not oppress them.” He then read, 'Men are the protectors and          maintainers of women, because God has given the one more (strength) than          the other, and because they support them from their means. Therefore the          righteous women are devoutly obedient, and guard in (the husband's)          absence, what God would have them guard…"[an-Nisa' 4:34] 
2) The Prophet said, "I am amazed at the one who beats his wife, when in          reality he is the one more worthy of being beaten. Do not beat your          wives with a stick, for there is punishment (for the one who does it) (Safinatu          alBihar V2 P586).
3) Imam Ali said to his son Mohammad bin al-Hanafia, "Son! If you grow          strong then grow strong in the obedience of Allah. And if you grow weak,          then grow weak in the disobedience of Allah. And if its possible for you          not to assign to a woman anything par which concerns herself then do so,          for that is better for her beauty, and more relaxing for her mind, and          more beneficial for her being (condition). The woman is a sweet smelling          flower and not a workhorse, so please her and treat her with kindness,          then your life will be more comfortable". (Makarim alakhlaq P218)
4) Prophet Mohammad (sawa): The man pronouncing to the woman “I love          you”, forever does not leave her heart. (Mizan al-Hikma 1185)
5) Imam as-Sadiq said: Whomever is benevolent to his wife, Allah          increases his life-span (ibid – 1186)
6) Prophet Mohammad (sawa) said: A man sitting down with his family is          more loved by Allah than seclusion of one’s self in my Mosque here.          (ibid – 1186)
7) Verily! A man will be rewarded for raising a morsel (of food) to his          wife’s mouth (ibid – 1186)
8) Prophet Mohammad (sawa): Verily! Allah and His Messenger are free (baree’e)          of he whom harms his wife causing her to separate from him.
SAYED ALSHIRAZI
1. QUESTION: A man commands his not leave the house, preventing in that,          connection with close kin (silat-raham). Is his order invalid in light          of the fact that there is no obedience for the created in disobedience          of the creator? ANSWER: Yes his orders are invalid, insomuch as ties          with close of kin is concerned.
2. QUESTION: My wife provokes me and beats the children and every time I          attempt to exhort her, she is heedless. Therefore, is it permissible for          me to beat her in order to discipline her?
ANSWER: NO, rather attempt to discipline her with that which is better.
3. QUESTION: My wife leaves the house without my permission, and of the          rights of the husband over the wife is that she not leave the house          except with his permission, therefore, what is the ruling regarding my          wife’s leaving the house?
ANSWER: If her leaving the house is only insomuch as friendly/gracious          associations, then there is no harm.
SAYED ABU QASIM AL-KHOEI 
1. QUESTION: What is the limit of obedience of the wife to her husband,          after she has fulfilled totally her (sexual) marital duties. For          example, if he says to her: I do not approve of you leaving to so and          so’s place, this considering that it in no way has an effect on his          sexual right…is it obligatory upon her to obey him?
ANSWER: What is obligatory on her is only that which is concerned with          (sexual intercourse). She does not leave if it conflicts with his sexual          desire. Otherwise, leaving the house, when there is no conflict, is with          obligatory precaution. 
